Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (2024)

Kampeerartikelen voor een zorgeloze campervakantie

Ik ga op campervakantie en neem mee… Het liefst zo min mogelijk! Want de ruimte in een camper is doorgaans beperkt. Daarnaast wil je overbelading van de camper voorkomen omdat je anders een boete riskeert of een groot (C1) rijbewijs nodig hebt om erin te mogen rijden. Wij nemen daarom het minimale aan kleding en schoenen mee. Zo houden we meer ruimte en gewicht over voor kampeerartikelen. Er zijn namelijk een aantal items waar wij echt niet zonder kunnen! Zoals een fijne stoel en een draagbare toilet, maar ook een douchetent. In dit blog delen wij onze vijftien favoriete kampeerartikelen die vanlife net wat comfortabeler maken en niet mogen ontbreken in jouw camper uitrusting.

#1 Kampeerstoelen met comfortabele zit

We trappen deze lijst af met kampeerstoelen. Dit is een echte must-have voor camperaars! Vrijwel direct nadat wij de camper hebben gepositioneerd op een kampeerplek klappen we onze kampeerstoelen uit. Zo kunnen we optimaal genieten van de omgeving of gewoon even lekker relaxen. In onze eerste camper kozen we voor opvouwbare stoelen. Deze waren compact, maar boden weinig zitcomfort. Daar moest dus verandering in komen!

Daarom hebben we bij de aankoop van onze huidige campingstoelen eerst verschillende stoelen getest. De lichtgewicht Obelink Prestige Standenstoel kwam als winnaar uit de bus! De zitting en rug van deze kampeerstoel zijn namelijk bevestigd met elastieken. Zo zak je heerlijk weg en voelt het alsof je op kussentjes zit. Ook kan de stoel bijna volledig horizontaal worden geklapt. In combinatie met de losse voetensteun is dit echt optimaal genieten! Ook niet onbelangrijk: zowel de stoel als de voetensteun zijn volledig opklapbaar en daardoor makkelijk op te bergen in de camper.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (1)

#2 Camping tafel die inklapbaar is

Net als kampeerstoelen mag een camping tafel niet ontbreken in jouw camperuitrusting. Kies voor een lichtgewicht tafel en eentje die niet bij het minste of geringste wiebelt. Wij hebben gekozen voor de Obelink bamboo tafel. Deze ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook in hoogte verstelbare pootjes. Bovendien is deze tafel zeer compact op te bergen en daarmee ideaal voor in de camper!

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (2)

#3 Camper opstapje voor het in- en uitstappen

Met een camper opstapje maak je het in- en uitstappen van je bus gewoon een stuk makkelijker. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Kies er eentje die qua hoogte past bij jouw camperbus. Daarnaast is het wel zo fijn als een camper opstapje inklapbaar en laag in gewicht is. En last but not least: kies een opstapje met een anti-slip! Zo voorkom je dat je lelijk kunt uitglijden als er ook maar een beetje vocht op het opstapje ligt. Eventueel kun je ook overwegen om een ‘vaste’ opstap te monteren aan je buscamper.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (3)

#4 Oprijwig zodat je overal waterpas staat

Met een oprijwig kun je een camper waterpas zetten. Wij hebben pas sinds kort een setje oprijwiggen, maar kunnen nu al niet meer zonder. Met name voor koken is het erg prettig als je camper recht staat, maar ook lekker te kunnen slapen. Geen enkele kampeerplek is hetzelfde, dus een setje oprijwiggen is wat ons betreft een absolute must-have!

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (4)

#5 Camper toilet om volledig zelfvoorzienend te kunnen kamperen

Wil je zelfvoorzienend kunnen kamperen met jouw camper, dan zul je een camper toilet aan boord moeten hebben. Maar ook als je op campings kampeert is een eigen toilet een aanrader. Want ’s nachts niet de camper uit hoeven te kruipen voor een sanitaire stop is wel zo prettig. Voor een camper toilet heb je de keuze uit een cassette-, compost en draagbaar toilet. Wij hebben gekozen voor een draagbare variant: de Thetford Porta Potti 565E. Deze heeft hetzelfde zitcomfort zoals je van je toilet thuis gewend bent. Bovendien spoelt ie automatisch door. Wij zijn er erg tevreden mee!

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (5)

#6 Camper buitendouche zodat je altijd en overal kunt douchen

Net als een camper toilet is een camper douche onmisbaar als je in de vrije natuur wil kamperen. Je kunt ervoor kiezen om deze in je camper in te bouwen. Maar als je net als wij ruimte wil besparen en zo min mogelijk vocht in de camper wil biedt een buitendouche uitkomst. Wij hebben de buitendouche aan de achterkant van onze bus gebouwd en aangesloten op een 12volt boiler. Zo kunnen we zelfs warm douchen! In het camper watersysteem e-book lees je hoe wij deze hebben aangesloten. Een zeer eenvoudige camper buitendouche is een solar douche. Deze vul je met water en leg je vervolgens in de zon. Na een paar uur heb je dan heerlijk verwarmd water tot je beschikking.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (6)

Tip:Krijg toegang tot ons Camper Watersysteem Handleiding. Daarin lees je precies hoe wij ons watersysteem incl. 12volt boiler, buitendouche en meer hebben aangelegd en hoe je lekkages voorkomt!

#7 Douche/ toilettent voor privacy

Wij kunnen niet meer zonder onze douche/ toilettent. Hij is licht in gewicht, compact en in een handomdraai op te zetten. Wij plaatsen er onze porta potti in. Als we willen douchen halen we het toilet eruit en zetten we de tent even tijdelijk bij de achterdeuren van onze bus. Zo kunnen we volledig privé genieten van onze buitendouche. Zo’n douchetent kost slechts een paar tientjes maar levert je echt heel veel comfort op. Wil je hebben dus!

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (7)

#8 Campertent om de leefruimte te vergroten

Het leuke aan reizen met een camper vinden wij het vele buiten zijn. ’s Ochtends gooien we de deur open en ontbijten we buiten. ’s Avonds genieten we van de ondergaande zon terwijl we in de campingstoel nog even een boekje lezen. Eigenlijk zitten we vaker voor de camper dan erin. En omdat wij geen luifel hebben die ons beschermt tegen de felle zon of regen hebben wij een vrijstaande campertent mee. Dit is een tent die losstaat van de camper waarmee je in één keer je leefruimte mee verdubbelt! Ook biedt het veel opbergmogelijkheden. Zo kunnen wij zonder de camper in te hoeven pakken snel wegrijden om even boodschappen te doen. Of een uitstapje maken. Wij doen er 10 minuten over om de tent op te zetten of af te breken. Dit is niet iets wat je dagelijks wil doen, maar als je wat langer op een plek blijft staan is een campertent ideaal.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (8)

#9 Camping lamp om ‘s avonds nog een spelletje te kunnen doen

Wil je bij schemering nog even lekker buiten kunnen zitten en een boekje lezen? Of een potje kaarten voor de camper? Dan is een camping lamp onmisbaar! Van sfeerverlichting tot een tafellamp. En van hoofdverlichting tot een tentlamp. Kies waar jij blij van wordt. Het neemt vrijwel geen ruimte of gewicht in. Inpakken dus! Wij hebben gekozen voor sfeervolle lampionnen.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (9)

#10 Afwasteil voor grote en kleine wasjes

Een afwasteil is onmisbaar voor elke camperaar. Wij gebruiken hem echt veelvuldig. Niet alleen voor het verzamelen van de vuile vaat en voor het laten opdrogen van onze schone vaat, maar ook voor kleine handwasjes. Wij hebben gekozen voor een niet opvouwbare variant en hebben daar achteraf spijt van. Een opvouwbare variant neemt namelijk minder ruimte in.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (10)

#11 Waslijn/ rek voor het drogen van de was

Als je langer dan een week op vakantie gaat met de camper, dan is het wel zo fijn als je af en toe een (hand)was kunt doen. Ideaal is daarom een stretchbare waslijn inclusief knijpers. Dankzij de stalen haken kun je de lijn bijna overal bevestigen en kan je de was in de buitenlucht laten drogen. Pak ook een setje sterke zuignappen in. Er zijn namelijk niet op elke kampeerplek bomen in de buurt waar je een waslijn tussen kunt spannen. De zuignappen kun je op je camper bevestigen en kledingstukken aan laten drogen. Een wasrek meenemen kan natuurlijk ook, maar deze neemt meer ruimte in beslag in de camper.

#12 Campingservies dat tegen een stootje kan

In onze eerste buscamper hadden wij prachtige stenen borden en mokken, maar dit was verre van ideaal. Want heel kwetsbaar en bovendien relatief zwaar. Nu hebben we bamboevezel servies van Point-Virgule. Dit kan tegen een stootje en weegt bijna niets.

Inmiddels hebben we een nieuwe camper servies set die gemaakt is van 100% melamine aangezien bamboe servies inmiddels is verboden.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (11)

#13 Cafetière (of espressomaker) voor een heerlijk bakkie pleur

Een heerlijk bakkie bij het ontbijt, gedurende dag en na het eten. Ook als je gaat kamperen wil je kunnen genieten van een goed bakkie pleur. Wij hebben daarom een koffie cafetière mee. Hiermee zet je in een handomdraai uitstekende koffie. Je plaatst grof gemalen koffie in de houder, gooit er heet water bij en na 4 minuten wachten heb je heerlijke koffie! Drink je graag cappuccino? Met een elektrische hand-melkopschuimer heb je binnen enkele minuten opgeklopte (plantaardige) melk.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (12)

#14 Oven voor meer kookruimte

Een oven is niet een must-have om mee te hebben, maar wel een nice to have als je gaat kamperen. En ook wel een beetje praktisch, want de meeste campers hebben niet meer dan 2 pitten om eten te kunnen bereiden. Een oven biedt extra mogelijkheden. Omwille van ruimtebesparing hebben wij gekozen om geen oven in te bouwen. In plaats daarvan hebben we een los oventje mee: de Tristar OV-1437 heteluchtoven. Dankzij het lage wattage van 800 watt is de oven zeer geschikt voor op de camping. De Omnia camper oven is trouwens ook een aanrader. Deze compacte camping oven werkt namelijk op een gasbrander. Zo kun je dus zelfs als je off grid gaat kamperen genieten van broodjes, ovenschotels en andere lekkere ovengerechten. Vrijwel alles wat je in een gewone oven kunt klaarmaken kun je met de Omnia oven ook bereiden. Vergt geen installatie en eenvoudig in gebruik.

#15 Gereedschapskist voor nood

Een gereedschapskist is geen kampeerartikel, maar het is wel super handig om mee te hebben tijdens camperreizen. Zo kun je als er iets kapot gaat in de camper dit direct repareren. Neem daarom een lichtgewicht gereedschapskist met een aantal handige tools mee. Die van ons is gevuld met duc tape, tie-wraps, rolmaat, een hamer, schroevendraaier, decoupeerzaag, accuboormachine en verschillende tangetjes.

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (13)

Top 15 must-have kampeerartikelen voor camperaars! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5505

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.