Liveblog | Oekraïne ontkent aanval op bezette kerncentrale Zaporizja (2024)

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Volg de actuele gebeurtenissen in Oekraïne in het liveblog van dinsdag 9 april.

19:43

EU: voorlopig akkoord importbeperkingen Oekraïense landbouwproducten

De Europese Unie heeft maandag voorlopig ingestemd met beperkingen op de Oekraïense voedselimport, die volgens sommige EU-leden de landbouwmarkten van het blok hebben gedestabiliseerd.

EU-besluitvormers twisten al weken over grenzen aan tariefvrije toegang voor Oekraïense producten, terwijl boeren protesteerden tegen goedkope importen, waarbij sommigen in Polen de grens met Oekraïne blokkeerden en Oekraïens graan over het spoor stortten.

18:01

Vier doden bij Russische luchtaanvallen op het noorden en zuiden van Oekraïne

Bij aanvallen met Russische raketten en geleide bommen zijn maandag in het zuiden en noorden van Oekraïne vier mensen om het leven gekomen, zeiden functionarissen.

Bij een raketaanval kwamen in de zuidelijke stad Zaporizja drie mensen om het leven en raakten minstens acht mensen gewond, zei regionale gouverneur Ivan Fedorov. Afzonderlijk meldden de autoriteiten dat vier geleide bommen de stad Bilopillia in de noordelijke regio Sumy hadden getroffen. Bij de aanval waarbij winkels en een gemeentehuis beschadigd raakten, werd één vrouw gedood en raakten nog minstens drie mensen gewond, aldus het regionale bestuur.

17:47

Waakhond: aanval op centrale Zaporizja bijna nucleair ongeluk

Volgens de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, was de drone-aanval zondag op de door Rusland bezette Oekraïense energiecentrale Zaporizja bijna een nucleair ongeluk. Hoewel de reactoren van de kerncentrale zijn stilgelegd, kan er toch nog gevaar dreigen door het wegvallen van de stroomtoevoer, een onvermogen om reactoren af te koelen of als de controlekamer wordt aangevallen.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanval. Het gaat om de eerste aanval met drones op Zaporizja sinds november 2022. Een drone ontplofte in de buurt van een reactorgebouw.

14:50

Krant: trollen Rusland ondermijnen steun voor Oekraïne in VS

Russische spindoctors en trollen hebben een desinformatiecampagne gevoerd om in de Verenigde Staten de steun voor Oekraïne te ondermijnen. Dat bericht de krant The Washington Post, die zich baseert op interne documenten van het Kremlin. Die zouden zijn bemachtigd door een Europese inlichtingendienst.

Het gaat volgens de krant om meer dan honderd documenten uit de periode tussen mei 2022 en augustus 2023. Daar komt uit naar voren dat met duizenden nepnieuwsberichten en posts op sociale media is geprobeerd politieke discussies te beïnvloeden. Westerse functionarissen zeggen volgens de krant dat propaganda voor Rusland bijna net zo belangrijk is als de militaire operaties zelf.

14:46

Kyiv: 80 procent van kolen- en gascentrales Oekraïne aangevallen

Van alle energiecentrales in Oekraïne die op kolen of gas draaien, is in recente weken 80 procent door Rusland aangevallen, meldt energieminister German Galusjtsjenko. Ook kwam volgens hem ongeveer de helft van de waterkrachtcentrales onder vuur te liggen. Het gaat daarmee om de grootste aanval op de Oekraïense energiesector sinds de Russische inval van februari 2022. Volgens Galusjtsjenko is ook de schade aan de energiecentrales steeds groter door de geleide bommen die de Russen inzetten.

De bewindsman zei dat de aanvallen vooral de regio van Charkiv hebben getroffen. Voor de Russische aanval van 2022 werd de energie in Oekraïne ongeveer in gelijke mate opgewekt door kolen- en door gascentrales en door kerncentrales. Waterkracht speelde een bescheiden rol.

11:55

Oekraïne ontkent aanval op bezette kerncentrale Zaporizja

Oekraïne ontkent dat het een aanval heeft uitgevoerd op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja. Rusland stelt dat het complex zondag is aangevallen door Oekraïense drones. Het hoofd van het Oekraïense centrum tegen desinformatie beschuldigt Russische functionarissen ervan 'valse' informatie te verspreiden. Hij zegt dat Rusland zelf het nucleaire complex aanvalt.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), dat experts op het terrein heeft, bevestigt dat er droneaanvallen waren. De nucleaire veiligheid kwam volgens de organisatie niet in gevaar. Directeur-generaal Rafael Grossi sprak van een 'ernstig incident'.

05:38

Zelensky: Oekraïne verliest oorlog als VS niet helpen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondag gezegd dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland zal verliezen als het Amerikaanse Congres een groot militair hulppakket niet goedkeurt. 'Het is moeilijk voor Oekraïne om te overleven zonder deze hulp. Als Oekraïne de oorlog verliest, zullen andere staten worden aangevallen', zei Zelensky tijdens een videobijeenkomst.

Oekraïne roept de Verenigde Staten dringend op om een voorgesteld hulppakket van 60 miljard dollar (ruim 55 miljard euro) te sturen. Dit wordt al maanden door de Republikeinen in het Congres geblokkeerd.

Liveblog | Oekraïne ontkent aanval op bezette kerncentrale Zaporizja (1)

Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass, RIA Novosti en Interfax (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.

Liveblog | Oekraïne ontkent aanval op bezette kerncentrale Zaporizja (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6169

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.